• BLOGas

    Populiariausias konservantas ir vėl išvengė apribojimų

    3

    Fenoksietanolis (Phenoxyethanol) šiuo metu yra tikriausiai pats populiariausias konservantas kosmetikos produktuose. Jo galima rasti visur – nuo dekoratyvinės kosmetikos iki kūno priežiūros priemonių suaugusiems ir vaikams. Fenoksietanolis yra patrauklus ingredientas kosmetikos gamintojams, nes ne tik veiksmingai apsaugo nuo mikroorganizmų, bet ir padeda fiksuoti kvapiklius kvepalų sudėtyse bei - įdomus faktas - veikia kaip vabzdžių repelentas (1). Šis konservantas tapo itin populiariu kosmetikoje pradėjus plačiai kalbėti apie neigiamą parabenų įtaką endokrininei sistemai ir pavojingus formaldehidą išskiriančius konservantus.

    Vis dėlto fenoksietanolis turi ir kitą pusę. „Kosmetikos DNR“ sistemoje jis yra pažymėtas kaip galimai pavojingas. Tai lemia pašalinis šios medžiagos poveikis: odos ir akių dirginimas, alergijos rizika, ingrediento nerekomenduojama naudoti kosmetikos priemonėse, kurios gali būti suvalgytos ar įkvėptos dėl toksinių savybių (2). Europos Sąjungoje fenoksietanolio naudojimas yra ribojamas – vienoje priemonėje gali būti ne daugiau 1 proc. šios medžiagos. Tačiau apribojimai vienai priemonei neatsižvelgia į paprastą faktą, kad vienas žmogus gali naudoti ne vieną ir ne dvi priemones su tuo pačiu konservantu. Būtent dėl šios priežasties Europos Komisijos mokslinis komitetas SCCS buvo prašomas iš naujo įvertinti apribojimus sumažinant maksimalią koncentraciją bent vaikams skirtai kosmetikai. Tačiau mokslinis komitetas liko prie dabar taikomų normų ir pateikė nuomonę, kad naudojamas 1 proc. apribojimas yra saugus sveikatai visoms amžiaus grupėms ir jo keisti nereikėtų. Tereiktų paminėti, kad tai jau antras kartas, kai SCCS paskelbia tas pačias išvadas apie fenoksietanolį. Visą pranešimą rasite čia.

    Ar man ir mano šeimai saugu naudoti priemones su fenoksietanoliu? Priemonę saugu naudoti suaugusiems, bet vertėtų vengti vaikams. Taip pat “Kosmetikos DNR” komanda pataria vengti kosmetikos, skirtos naudoti aplink burną ar tokios, kurią galima įkvėpti, su šiuo ingredientu.

    (1) Helmut Fiege; Heinz-Werner Voges; Toshikazu Hamamoto; Sumio Umemura; Tadao Iwata; Hisaya Miki; Yasuhiro Fujita; Hans-Josef Buysch; Dorothea Garbe; Wilfried Paulus (2007), "Phenol Derivatives", Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry (7th ed.), Wiley
    (2) M. H. Beck; S. M. Wilkinson (2010), "Contact Dermatitis: Allergic", in Tony Burns; Stephen Breathnach; Neil Cox; Christopher Griffiths, Rook's Textbook of Dermatology 2(8th ed.), Wiley-Blackwell, p. 26.46.

    app.Komentarai

    1. Stebina, kad jo būna net dantų pastoje, net ir "Econdenta" dantų pastoje, kuria žavėjausi.
    2. Paula Begoun yra šauni ir iš jos daug ko išmokome, bet mūsų nuomonės tikrai ne visada sutampa. Turėdama savo kosmetikos liniją, ji labai dažnai "nemato" tyrimų apie ingredientus, kuriuos naudoja.
    3. O Paulos Begoun puslapyje is kažkodel priskiriamas kategorijai " good" tai kaip cia suprasti?

    Labai laukiame jūsų komentarų!


    Jūsų el.pašto adresas nebus viešinamas.