• Disodium EDTA

    Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Dinatrio EDTA
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    nėra duomenų
    Saugumas:
    Saugus
    Kitos savybės:
    konservantas, kompleksionas, klampumo reguliavimo medžiaga

    Aprašymas

    Dinatrio EDTA arba dinatrio etilendiamino-tetraacetatas (disodium EDTA)  – etilendiamino-tetraacetato rūgšties druska.  Dinatrio EDTA yra naudojamas: kaip konservantas, chelatorius ir stabilizatorius. Tai gana dažnas ingredientas prausikliuose, nes stiprina putojimą ir prausiamąsias savybes. Ingredientas saugo odą ir plaukus nuo neigiamo kieto vandens poveikio, nes susijungdamas su vandenyje esančiais metalo jonais juos neutralizuoja. Dinatrio EDTA gali būti randamas įvairiose kosmetikos priemonėse: nuo kremų, prausiklių, iki plaukų dažų. Dinatrio EDTA poveikis odai ir sveikatai: CIR, FDA ir Europos Komisijos Cosing sistemoje, ingredientas įvardinamas kaip saugus naudojimui, nedirginantis ir nesukeliantis alergijų. Tiesa, CIR perspėja, kad ingredientas gali skatinti kitų medžiagų patekimą į odą (1). Taip pat buvo tiriamas ingrediento mutageniškumas su pelėmis, kuris parodė, kad jis gali pasižymėti mutageniškomis savybėmis (2), kai naudojamas maiste ir didelėmis dozėmis. Nors šis tyrimas nėra susijęs su išoriškai naudojamais mažais kiekiais kosmetikoje, kai kurie interneto šaltiniai įtraukė ingredientą į potencialiai nesaugių sąrašus. Kiti dinatrio EDTA pavadinimai: ETHYLENEDINITRILO) TETRA- DISODIUM SALT ACETIC ACID; ACETIC ACID, (ETHYLENEDINITRILO) TETRA-, DISODIUM SALT; DISODIUM DIHYDROGEN ETHYLENEDIAMINETETRAACETATE; DISODIUM EDETATE; DISODIUM ETHYLENEDIAMINETETRAACETATE; DISODIUM N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL) GLYCINE] ; DISODIUM SALT ACETIC ACID, (ETHYLENEDINITRILO) TETRA-; EDETATE DISODIUM; GLYCINE, N,N 1,2ETHANEDIYLBIS [N (CARBOXYMETHYL) , DISODIUMSALT; N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL ) - DISODIUM SALT GLYCINE; N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL) GLYCINE] DISODIUM SALT Šaltiniai ir nuorodos: (1) - CIR (Cosmetic Ingredient Review). 2006. CIR Compendium, containing abstracts, discussions, and conclusions of CIR cosmetic ingredient safety assessments. Washington DC  (2) - Assessment of in vivo mutagenic potency of ethylenediaminetetraacetic acid in albino mice ewg.org/skindeep cosmeticsinfo.org ec.europa.eu Pubchem