• BLOGas

    SKVALENAS: SVARBIAUSIAS IŠ ALIEJŲ

    0

    Na, su pavadinimu tikrai nepasistegėme ir kuklumo sau nepridėjome, juo labiau, kad šis straipsnis yra skirtas anonsuoti naują “Kosmetikos DNR” produktą. Iš kur tas įžūlumas? Na, mes turime argumentų, juo labiau tikimės, kad supažindinę su šiuo ingredientu, pakelsime reputaciją ir kitų gamintojų produkcijai, kurie renkasi skvaleną savo formulėms.

    Skvalenas nėra nei naujas ingredientas, nei retas kosmetikoje. Nieko panašaus į žemę drebinantį atradimą, kuris jau dabar išgelbės visų odą. Nepaisant to, tai ingredientas, kuriam dėmesio skiriama per mažai ir tikrai ne kiekvienas žino jo pavadinimą ir poveikį.

    Svarbiausia, ką svarbu įsiminti apie skvaleną, kad jis yra natūraliai randamas žmogaus natūralaus drėkinimo faktoriuje, t.y. gėryje, kurį natūraliai išskiria mūsų oda ir kuriam bando prilygti (nesėkmingai) tikriausiai kiekvienas kada nors sukurtas kosmetikos produktas.

    Ką tai reiškia odos priežiūroje? Mūsų oda “žino” šį ingredientą, vadinasi, jį gerai toleruoja ir “moka” panaudoti savo funkcijoms. Tyrimai rodo, kad net 100 proc. koncentracijos yra puikiai toleruojamos ne tik odos, bet ir akių (tiesa, į akis jo nereiktų lašinti). Kadangi skvalenas yra aliejus, tai ir pagrindinė jo funkcija odoje yra palaikyti, o prireikus ir atstatyti, odos apsauginį barjerą. Įdomu, kad būdamas aliejus, jis itin gerai odos absorbuojamas. Mokslininkai net apskaičiavo, kad jis sugeba prasiskverbi 2 mm per sekundę. Skvalenas taip pat puikus antioksidantas, jis skatina odos regenaciją ir pasižymi antibakteriniu poveikiu. Jis taip pat buvo tirtas, kaip potencialus ingredientas, užkertantis kelią kancerogeniniams susirgimams.

    Po visų liaupsių, laikas grįžimui į tikrovę, bet joje iš tiesų nėra jokių trūkumų, tik vienas svarbus aspektas - ne visų odai reikia skvaleno. Kodėl? Nes kai kurių mūsų oda jo ir taip turi sočiai. Kaip jau minėjome, skvalenas yra aliejus, vadinasi, jis reikalingas odai, kuri yra sausėjanti ar išsausėjusi, bet visai nereikalingas odai, kuri ir taip yra riebi. Skvalenas taip pat labiau reikalingas vyresnei odai. Jauna oda (maždaug iki 20 metų) jo sočiai pasigamina pati, tačiau brandesnei odai jo pradeda trūkti.

    Taigi, ne stebuklas, bet tikrai geras ingredientas, kurį sutiksite mūsų naujame produkte, kuris turėtų pasirodyti po savaitėlės.

    Jei nenorite jo laukti, skvaleną galite išbandyti, jis parduodadamas ir visiškai grynas, pavyzdžiui, kanadiečių “The Ordinary” - The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane 30ml.

    SVARBU: Kuo skiriasi skvalanas (squalane) nuo skvaleno (squalene)?

    Skvalanas yra stabilesnė skvaleno formo, bet pagrindinis jo šaltinis yra ryklių kepenys. Kosmetikai tikrai nereikia skvalano, kai ji turi skvaleną, gaunamą iš alyvuogių.

    Skvaleno aprašymas mūsų ingredientų duomenų bazėje rasite štai čia.

    Šaltiniai ir nuorodos:

    (1) Altern Med Rev. 1999 Feb;4(1):29-36. Squalene and its potential clinical uses. Kelly GS.

    (2) Adv Food Nutr Res. 2012;65:223-33. doi: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00014-7. Biological importance and applications of squalene and squalane. Kim SK1, Karadeniz F.

    (3) Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54. doi: 10.3390/molecules14010540. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Huang ZR1, Lin YK, Fang JY.

    (4) ewg.org/SkinDeep

    5) cosmeticsinfo.org

    6) truthinaging.com

    Labai laukiame jūsų komentarų!


    Jūsų el.pašto adresas nebus viešinamas.