• Paraffinum liquidum

    Alba Karolina Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Mineralinis aliejus
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    nėra duomenų
    Saugumas:
    Vidutinio saugumo
    Poveikis sveikatai:
    toksiškas (tik neišgrynintas - toks kosmetikoje nenaudojamas)
    Kitos savybės:
    iš naftos, tirpiklis, antistatikas, minkštiklis

    Aprašymas

    Mineralinis aliejus (mineral oil arba paraffinum liquidum) yra bespalvis, bekvapis aliejus, gaunamas iš naftos. Šis ingredientas sulaukia neigiamų atsiliepimų iš natūralios kosmetikos gamintojų dėl savo neaugalinės kilmės, bet daugelis šaltinių pabrėžia, kad mineralinis aliejus gali būti naudingas odai ir ne mažiau saugus už natūralius aliejus. Dėl šios priežasties jis nepaprastai populiarus kūdikiams ir vaikams skirtose odos priežiūros priemonėse. Mineralinis aliejus naudojamas: veido, rankų ir viso kūno kremuose (ypač skirtose sausos odos priežiūrai), kūdikiams skirtose odos priežiūros priemonėse, taip pat plaukų priemonėse ir dekoratyvinėje kosmetikoje. Mineralinio aliejaus poveikis odai ir sveikatai: mineralinis aliejus maitina ir minkština odą bei plaukus. Mineralinis aliejus yra vertingas ingredientas jautriai odai, nes nepasižymi dirginančiomis savybėmis. Tyrimai rodo, kad mineralinis aliejus skatina žaizdų gijimą (1). Buvo pasirodę prspėjimų, kad pavojingas sveikatai gali būti negrynas mineralinis aliejus, su toksiškomis ir besikaupiančiomis organizme medžiagomis (2). Tačiau kosmetikoje yra leidžiama naudoti tik visiškai gryną aliejų (3, 4). 2011 metais mineralinis aliejus buvo priskirtas prie kancerogenų, bet yra kalbama apie negryną arba pusiau gryną mineralinį aliejų, naudojamą pramonėje, o ne kosmetikoje (5). CIR 2008 metais dar kartą patvirtino, kad kosmetikoje naudojamas mineralinis aliejus yra saugus naudojimui (6). Nepaisant riebios tekstūros, mineralinis aliejus nesukietėja, todėl nekemša porų (6,7) (sudarytas riebus sluoksnis nebent gali paskatinti riebalų gamybą mišriai ir riebiai odai) ir „nedusina odos“, kaip teigiama įvairiuose internetiniuose šaltiniuose. Kiti mineralinio aliejaus pavadinimai: EOBASE; HEAVY MINERAL OIL; LIGHT MINERAL OIL; LIQUID PARAFFIN; LIQUID PETROLATUM; PARAFFIN OIL; PARAFFIN OILS; PARAFFINUM LIQUIDUM; PETROLEUM WHITE MINERAL OIL; PROLATUM OIL; WHITE MINERAL OIL, PETROLEUM Šaltiniai ir nuorodos:  (1) – Cosmetics & Toiletries, February 1998, pages 33–40 (2) – National Toxicology Program. 10th Report on Carcinogens (2002). http://ehis.niehs.nih.gov/roc/toc10.html (3) – http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details&id=35850 (4) – European Journal of Opthalmology, March-April 2007, pages 151–159 (5) – 13th Report on Carcinogens (RoC), Mineral Oils, http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/content/profiles/mineraloils.pdf (6) – CIR Expert Panel  (7) – 1996 Journal of the Society of Cosmetic Chemists (8) – 2005 Journal of Cosmetic Dermatology ewg.org/skindeep (medžiagos pavojingumas įvertingas 1-3 balais iš 10 galimų) http://ec.europa.eu/ (apribojimai ES nėra taikomi) paulaschoice.com