• Lavandula angustifolia extract

    Alba Karolina Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Tikrųjų levandų ekstraktas
    Žalingas:
    Taip
    Žala:
    citotoksiškas - neigiamai veikia odos ląsteles, gali sukelti neigiamą odos reakciją
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    Saugumas:
    Vidutinio saugumo
    Poveikis sveikatai:
    citotoksiškas
    Kitos savybės:
    tonikas, valiklis, kvapiklis,

    Aprašymas

    Tikrųjų levandų ekstraktas (lavandula angustifolia extract) - ekstraktas, gaunamas iš žiedų, lapų ir stiebų. Kosmetikoje daugiausiai naudojamas dėl kvapniųjų savybių, kurios turi raminamąjį poveikį. Tikrųjų levandų ekstraktas naudojamas: labai dažnai naudojamas natūraliose kosmetikos priemonėse, visų tipų produktuose, kvepaluose, aromaterapijoje, repelentuose. Tikrųjų levandų ekstrakto poveikis odai ir sveikatai: nors tai plačiai naudojamas kosmetikos ingredientas apie jo naudą odai yra labai mažai žinių. Levandų ekstraktas pasižymi silpnomis antibakterinėmis ir priešuždeginimėnis savybėmis, bet ilgai naudojamas neretai sukelia odos sudirgimą, kontaktinį dermatitą, skatina fotoksines reakcijas (3, 4). Taip pat tyrimai rodo, kad kita sudedamoji dalis - linalolas, kurio gausu ekstrakte, pasižymi citotoksinėmis savybėmis. Levandų ekstraktas populiarus aromaterapijoje, jis pasižymi raminančiomis ir atpalaiduojančiomis savybėmis. Jis taip pat naudojamas repelentuose, nes atbaido vabzdžius. Tyrimai: Tyrimas parodė, kad levandos ekstraktas ir aliejus pasižymi citotoksinėmis savybėmis (pažeidžia odos ląstelių membranas, slopina funkcijas), kai koncentracija siekia 0.25 proc. (1) Tyrimas atskleidė, kad sudedamoji levandų ekstrakto dalis linalilas pasižymi fotoksinėmis savybėmis. (2) Tyrimas su žmonėmis parodė, kad levandų kvapas gerina miego kokybę ir padeda nuo nemigos (5).   Kiti tikrųjų levandų ekstrakto pavadinimai: EXT. LAVENDER, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA; EXT. LAVENDER, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA A NGUSTIFOLIA; EXTRACT OF LAVANDULA ANGUSTIFOLIA; EXTRACT OF LAVENDER; LAVANDULA (LAVENDER) EXTRACT; LAVANDULA (LAVENDER) PLANT PHYTO; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA A NGUSTIFOLIA EXT. LAVENDER; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA ANGUSTIFOLIA HERB,EXTRACT ACETYLATED; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA EXT. LAVENDER; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA EXTRACT Šaltiniai ir nuorodos: (1) Prashar, A.; Locke, IC.; Evans, CS. (Jun 2004). Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells.. (2) Cavanagh, Heather MA; Wilkinson, Jenny M (March 2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control (3) Contact Dermatitis, January 2008, psl. 9–14; Contact Dermatitis, August 1999, psl. 111 (4) Schempp CM, Schopf E, Simon JC. 2002. [Plant-induced toxic and allergic dermatitis (phytodermatitis)]. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete 53(2): 93-7. (5) Kasper, S; Gastpar, M; Müller, WE; Volz, HP; Möller, HJ; Dienel, A; Schläfke, S (2010). Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of 'subsyndromal' anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial  ewg.org researchgate.net paulaschoice.com onlinelibrary.wiley.com