• Hyaluronic acid

    Alba Karolina Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Hialurono rūgštis
    Naudingas:
    Taip
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    nėra duomenų
    Saugumas:
    Saugus
    Kitos savybės:
    odai identiškas drėkiklis, antistatikas, kondicionuoja odą

    Aprašymas

    Hialuronas arba hialurono rūgštis (hyaluronan arba hyaluronic acid) – žmogaus odoje natūraliai randamas polisacharidas, todėl kosmetikoje vadinamas identišku odai ingredientu. Tokie ingredientai laikomi pačiais veiksmingiausiais, nes jie nieko nesiskiria nuo odoje natūraliai gaminamų medžiagų, oda pati pasisavina hialurono tiek, kiek drėgmės jai trūksta. Drėkinimas leidžia epidermiui (išoriniam odos audiniui) gerai funkcionuoti ir palaikyti odos struktūrą. Pavyzdžiui, kūdikių oda yra nepaprastai švelni, nes joje yra didelis hialurono kiekis. Su amžiumi oda gamina vis mažiau šio natūralaus drėkiklio, o labiausiai hialurono gamyba sumažėja po 40 metų. Veiksmingiausios odai yra hialurono rūgšties injekcijos, tačiau jų poveikis yra trumpalaikis ir brangias procedūras tenka reguliariai kartoti. Mažiau veiksmingas, bet vertingas odai yra ir hialurono išorinis naudojimas – kartu su kremais, losjonais, serumais ir pan. Hialuronas užpildo tarpus tarp odos ląstelių, suteikdamas odai drėgmę, stangrumą, padeda pasisavinti naudingas medžiagas, palaikyti švarias odos poras. Kosmetikoje dažnai naudojama ne hialurono rūgštis, o jos druska – natrio hialuronatas (sodium hyaluronate). Natrio hialuronato molekulinė masė yra žymiai mažesnė, todėl hialurono rūgšties druska lengviau įsiskverbia į odą ir gali odoje sulaikyti 1000 kartų daugiau vandens, nei jo paties masė. Šaltiniai: ncbi.nlm.nih.gov paulaschoice.com webmd.com Kiti hialurono rūgšties pavadinimai: HYALURONAN, HYALURONIC ACID