• Hamamelis virginiana extract

    Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Sodinių hamamelijų ekstraktas
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    Saugumas:
    Saugus
    Poveikis sveikatai:
    lengvina dermatito, žaizdelių, sudirgimo simptomus
    Kitos savybės:
    antioksidantas, pasižymi sutraukiamosiomis, antibakterinėmis savybėmis

    Aprašymas

    Sodinių hamamelijų ekstraktas (hamamelis virginiana extract) - ekstraktas gaunamas iš sodinių hamamelijų augalų žievės, šakų ir lapų. Kosmetikoje ekstraktas naudojamas dėl sutraukiamųjų savybių. Jis taip kondicionuoja odą ir plaukus, pasižymi antioksidacinėmis ir analgetinėmis savybėmis. Sodinių hamamelijų ekstraktas naudojamas: dažniausiai natūralios kosmetikos priemonėse, tonikuose, prausikliuose, kremuose. Sodinių hamamelijų ekstrakto poveikis odai ir sveikatai: ekstraktas pasižymi sutraukiamosiomis ir antibakterinėmis savybėmis, veikia antispetiškai ir padeda sumažinti nedidelių žaizdelių ar odos sudirgimo simptomus. Nedidelis tyrimas taip pat parodė, kad ekstraktas pasižymi antinavikinėmis savybėmis ir saugo nuo UV spindulių. Hamamelijų ekstrakto išgavimui naudojamas alkoholis, kurio dalis lieka ekstrakte. Kartu su dideliu taninų kiekiu ekstrakte, jis gali dirginti odą.  WebMd teigiama, kad ekstrakto naudojimas gali sukelti odos sudirgimą. Paulachoice.com taip pat teigiama, kad pakartotinis naudojimas dirgina odą. Retais atvejais gali sukelti alergiją. Tyrimai: Tyrimai su gyvūnais parodė, kad ekstraktas pasižymi antibakterinėmis ir sutraukiamosiomis savybėmis (1). Klinikinis tyrimas su savanoriais taip pat patvirtino antibakterinį poveikį ir parodė, kad hamamelijų ekstraktas veikia antiseptiškai (2). Hamamelijų 6,25 proc. tepalas padėjo sumažinti vaikų dermatito, nedidelių žaizdų, odos sudirgimų simptomus (3).  Nedidelis tyrimas parodė, kad hamamelijų ekstraktas pasižymi antinavikinėmis savybėmis ir saugo nuo UV spindulių (4). Nedidelis tyrimas rodo, kad ekstraktas gali sukelti dermatitą (5).   Kiti sodinių hamamelijų ekstrakto pavadinimai: EXTRACT OF HAMAMELIS; EXTRACT OF HAMAMELIS VIRGINIANA; EXTRACT OF WITCH HAZEL; HAMAMELIS EXTRACT; HAMAMELIS VIRGINIANA EXTRACT; HAMAMELIS VIRGINIANA, EXT.; WITCH HAZEL EXTRACT; WITCH HAZEL Šaltiniai ir nuorodos: (1) - Folium et Cortex Hamamelidis. In: WHO Monographs on Selected Medicinal Plants . Vol. 2. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2004. (2) - Gloor M, Reichling J, Wasik B, Holzgang HE. Antiseptic effect of a topical dermatological formulation that contains Hamamelis distillate and urea. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd . 2002;9(3):153-159. (3) - Wolff HH, Kieser M. Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study. Eur J Pediatr . 2007;166(9):943-948. (4) - Lizárraga D, Touriño S, Reyes-Zurita FJ, et al. Witch hazel ( Hamamelis virginiana ) fractions and the importance of gallate moieties—electron transfer capacities in their antitumoral properties. J Agric Food Chem . 2008;56(24):11675-11682. (5) - Witch Hazel. Review of Natural Products. Facts & Comparisons.Witch hazel ( Hamamelis virginiana ).  [database online]. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health Inc; March 2012.   ewg.org paulaschoice.com drugs.com webmd.com PubMed