• Squalene

    Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Skvalenas
    Naudingas:
    Taip
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    nėra duomenų
    Saugumas:
    Saugus
    Kitos savybės:
    antioksidantas, minkštiklis, atkuria lipidinį sluoksnį

    Aprašymas

    Skvalenas (squalene) - odoje natūraliai randama medžiaga, kuri yra natūralaus drėkinimo faktoriaus sudėtyje.

    Skvalenas kosmetikoje naudojamas: kaip minkštiklis drėkinamuosiuose kremuose. Jo taip pat galima sutikti ir plaukų priemonėse - kondicionieriuose arba kaukėse. Skvalenas kosmetikoje taip pat naudojamas ir grynas.

    Skvaleno poveikis odai ir sveikatai: skvalenas pasižymi gera odos tolerancija, net naudojamas 100 proc. koncentracija, kadangi tai svarbiausias komponentas odos paviršiaus lipiduose (1), jis sudaro 13 proc. žmogaus sebumo (2).  Skvalenas yra minkštiklis, antioksidantas, pasižymi drėkinančiomis ir priešvėžinėmis savybėmis (3). Šios medžiagos gauname taip pat su maistu, tad mokslininkai aktyviai tiria jo naudą kraujagyslių ligų prevencijai (4).

    Šaltiniai ir nuorodos:

    (1) Altern Med Rev. 1999 Feb;4(1):29-36. Squalene and its potential clinical uses. Kelly GS.

    (2) Adv Food Nutr Res. 2012;65:223-33. doi: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00014-7. Biological importance and applications of squalene and squalane. Kim SK1, Karadeniz F.

    (3) Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54. doi: 10.3390/molecules14010540. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Huang ZR1, Lin YK, Fang JY.

    (4) ewg.org/SkinDeep

    5) cosmeticsinfo.org

    6) truthinaging.com