• Lavender oil

    Alba Karolina Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Levandų aliejus
    Žalingas:
    Taip
    Žala:
    citotoksiškas - neigiamai veikia odos ląsteles, gali sukelti neigiamą odos reakciją
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    Saugumas:
    Vidutinio saugumo
    Poveikis sveikatai:
    citotoksiškas
    Kitos savybės:
    minkštiklis, kvapiklis

    Aprašymas

    Tikrųjų levandų aliejus (lavandula angustifolia oil arba tiesiog lavender oil) – aliejus gaunamas iš tikrųjų levandų. Kosmetikoje daugiausiai naudojamas dėl kvapniųjų savybių, kurios turi raminamąjį poveikį. Tikrųjų levandų aliejus naudojamas: labai dažnai naudojamas natūraliose kosmetikos priemonėse, visų tipų produktuose, kvepaluose, aromaterapijoje, repelentuose. Tikrųjų levandų aliejaus poveikis odai ir sveikatai: nors tai plačiai naudojamas kosmetikos ingredientas apie jo naudą odai yra labai mažai žinių. Levandų aliejus pasižymi silpnomis antibakterinėmis ir priešuždeginimėnis savybėmis, bet ilgai naudojamas neretai sukelia odos sudirgimą, kontaktinį dermatitą, skatina fotoksines reakcijas (3). Taip pat tyrimai rodo, kad kita sudedamoji dalis – linalolas, kurio gausu aliejuje, pasižymi citotoksinėmis savybėmis. Levandų aliejus populiarus aromaterapijoje, jis pasižymi raminančiomis ir atpalaiduojančiomis savybėmis. Jis taip pat naudojamas repelentuose, nes atbaido vabzdžius. Tyrimai: Tyrimas parodė, kad levandos ekstraktas ir aliejus pasižymi citotoksinėmis savybėmis (pažeidžia odos ląstelių membranas, slopina funkcijas), kai koncentracija siekia 0.25 proc. (1) Tyrimas atskleidė, kad sudedamoji levandų ekstrakto dalis linalilas pasižymi fotoksinėmis savybėmis. (2) Tyrimas su žmonėmis parodė, kad levandų kvapas gerina miego kokybę ir padeda nuo nemigos (5). Kiti tikrųjų levandų aliejaus pavadinimai: FRENCH LAVENDER FLOWER ESSENTIAL OIL; LAVANDULA (LAVENDER) AROMATIC OIL; LAVANDULA (LAVENDER) FLOWER OIL; LAVANDULA (LAVENDER) HYDROSOL; LAVANDULA (LAVENDER) OIL; LAVANDULA (LAVENDER) OIL EXTRACT; LAVANDULA (LAVENDER) SPIKE; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (FRENCH LAVENDER) FLOWER ESSENTIAL OIL; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (FRENCH LAVENDER) FLOWER OIL; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) ESSENTIAL OIL; LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) FLOWER OIL Šaltiniai ir nuorodos: (1) Prashar, A.; Locke, IC.; Evans, CS. (Jun 2004). „Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells.“. (2) Cavanagh, Heather MA; Wilkinson, Jenny M (March 2005). „Lavender essential oil: a review“. Australian Infection Control (3) Contact Dermatitis, January 2008, psl. 9–14; Contact Dermatitis, August 1999, psl. 111 (4) Schempp CM, Schopf E, Simon JC. 2002. [Plant-induced toxic and allergic dermatitis (phytodermatitis)]. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete 53(2): 93-7. (5) Kasper, S; Gastpar, M; Müller, WE; Volz, HP; Möller, HJ; Dienel, A; Schläfke, S (2010). „Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of ‘subsyndromal’ anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial“ ewg.org researchgate.net paulaschoice.com onlinelibrary.wiley.com