• Cyclopentasiloxane

    Alba Karolina Parašyta: December 31,2000

    Informacija

    Lietuviškas pavadinimas:
    Ciklopentasiloksanas
    Gali kimšti poras:
    nėra duomenų
    Gali erzinti odą:
    nėra duomenų
    Saugumas:
    Saugus
    Kitos savybės:
    silikono pagrindo medžiaga, minkštiklis, kondicionuoja odą ir plaukus

    Aprašymas

    Ciklopentasiloksanas arba ciklometikonas (cyclopentasiloxane, cyclomethicone) – silikono pagrindo medžiaga, kosmetikoje naudojamas kaip tirpiklis ir minkštiklis. Ciklopentasiloksanas yra naudojamas: įvairiose kosmetikos priemonėse, nuo kremų iki šampūnų ar plaukų dažų. Ciklopentasiloksanas leidžia priemones lengviau paskirstyti, suteikia malonią tekstūrą, odą padengia švelnia plevele ir sukuria apsauginį barjerą. Dėl šios savybės ciklopentasiloksanas populiarus plaukų priemonėse, nes suteikia plaukams švelnumo, spindesio ir apsauginį barjerą, neriebindamas plaukų. Ciklopentasiloksano poveikis odai ir sveikatai: ciklopentasiloksano molekulės per didelės, kad prasiskverbtų pro odą, todėl neigiamo poveikio sveikatai neturi. Tai švelnus ir neerzinantis ingredientas (2). Ciklopentasiloksanas nekemša porų, bet plėvelė gali paskatinti odos riebalavimąsi. Europos komisijos mokslinis komitetas perspėja, kad priemonės geriau nenaudoti produktuose, kuriuos lengva įkvėpti (aerozoliuose, purškikliuose, biriose pudrose). Taip pat pataria vengti itin didelių koncentracijų kūno kremuose ir plaukų priežiūros priemonėse (2). Kiti ciklopentasiloksano pavadinimai: CYCLOMETHICONE, DECAMETHYL; CYCLIC DIMETHYLSILOXANE PENTAMER; CYCLOPOLYDIMETHYLSILOXANE; DECAMETHYLCYCLOPENTASILOXANE; DEKAMETHYLCYKLOPENTASILOXAN (CZECH) ; DIMETHYLCYCLOPOLYSILOXANE; DIMETHYLSILOXANE PENTAMER; DOW CORNING 344; DOW CORNING 344 FLUID; DOW CORNING 345; DOW CORNING 345 FLUID Šaltiniai ir nuorodos:   (1) -Johnson W Jr1, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Andersen FA.Safety assessment of cyclomethicone, cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, and cycloheptasiloxane (2) -Scientific Committee on Consumer Safety SCCS OPINION ON decamethylcyclopentasiloxane (cyclopentasiloxane, D5) in cosmetic products ewg.org/skindeep truthinaging.com paulaschoice.com